Lemaradásban a kkv-k

2010. augusztus 18., 10:51
A magyar gazdaság alapvető gondjai nagy részben a kisebb vállalkozástípusok alacsony hatékonyságára vezethetők vissza.

Ebben a szegmensben még nem történt meg a sikeres működéshez szükséges átalakulás az utóbbi két évtizedben. Csak a külföldi érdekeltségű vállalatok végeznek érdemben kutató-fejlesztő tevékenységet, és általánosságban is a beáramló tőke jelentette a hajtómotort a magyar növekedéshez – mutatta be vizsgálatának főbb eredményeit Pitti Zoltán, a Corvinus Egyetem tudományos kutatója.

A hazai bővülés forrása a szakértő szerint nem a munkaerő növekedéséből adódott, vagyis nem extenzív volt, hanem meghatározó súlya volt a pótlólagos külföldi tőkének. A termelékenységben sem a hatékonyabb munkaszervezés, hanem a magasabb technológia bevezetése jelentette a növekedés motorját.

Itthon a vállalkozások atomizálódtak, a mikro- és kisvállalkozások mindössze a teljes gazdasági teljesítmény 27 százalékát teszik ki, pedig számukat tekintve 96,1 százalékot jelentenek. Ezzel a struktúrával az a fő probléma, hogy a mikrovállalkozásoknál az európai termelékenységtől vett eltérés közel ötszörös, míg a nagyvállalkozásoknál már csak kicsit több mint kétszeres.

A kisvállalkozásokra fordított állami támogatások nagyon rossz hatásfokkal érvényesülnek – emelte ki Pitti: míg 500 milliárd forintot meghaladó többletforrás érkezett a szegmensbe, a nettó árbevétel még 100 milliárd forinttal sem növekedett 2007-ben. A szakértő a kiutat egy átfogó gazdasági stratégiában látja.

 

Forrás: VG

VG

Eseménynaptár