Hamarosan az Európai Bizottság elé kerülnek az operatív programok

2014. február 7., 13:00
Gördülő finanszírozás, papíralapú ügyintézés megszűnése, egyablakos elbírálás: ezek a tervezett változtatások az új fejlesztési ciklusban. A kutatás-fejlesztés-innováció bővítése ismét a legfontosabb célok között szerepel.

A kormány februárban benyújtja az Európai Bizottságnak a 2014-2020-as időszak európai uniós fejlesztési forrásainak felhasználásáról szóló partnerségi megállapodást, márciusban pedig az operatív programokat.

Az egyeztetések tapasztalatait felhasználva a tervezhetőség érdekében a 2014-2020-as fejlesztési időszakban a minisztériumok negyedévente nyilvánosságra hozzák a pályázati ütemtervet, az elnyert források felhasználásban gördülő finanszírozást vezetnek be, a papíralapú ügyintézést megszüntetik, az állami adatbázisban szereplő információkat a közreműködő szervezetek kérik le, az egyablakos elbírálással tovább egyszerűsítik a rendszert annak érdekében, hogy a pályázók dolgát megkönnyítsék.

A következő fejlesztési ciklusban az uniós forrásból finanszírozott programok az Európai Unió 2020-as keretstratégiájához igazodnak, amely 11 célt határoz meg, köztük a foglalkoztatási aktivitás növelését, az oktatási rendszer átalakítását, az energiahatékonyság emelését, a kutatás-fejlesztés-innováció bővítését - ismertette a helyettes államtitkár.

A 2014-2020-as fejlesztési ciklus további változása, hogy az operatív programok irányító hatóságai a szaktárcákhoz kerültek, a központi koordinációt a Miniszterelnökség munkatársai végzik, a megyék szerepét növelték a források felhasználásában.

Az operatív programok számát a 2007-2013. évi 15-ről a 2014-2020-as időszakban 8-ra csökkentették, optimális esetben a nyár közepén jelenhetnének meg pályázatok.

Bővebben:

http://www.kormany.hu/hu/hirek/a-kormany-hamarosan-benyujtja-programjait-az-eu-nak

Eseménynaptár