Minőség – Innováció’2013 Díj pályázat

2013. június 14., 11:47
Pályázati felhívás

Finn minőségügyi partnerszervezetünk (Excellence Finland) 2007-ben indította útjára a Minőség-Innováció pályázatát. Finnország sikeres kezdeményezéséhez azóta csatlakozott: Svédország, Lettország, Észtország, idei évtől Csehország és Magyarország.

A Minőség – Innováció Díj pályázat hazai bevezetésével az EOQ MNB alapvető célja a hazai versenyképesség növelése a minőség fejlesztését szolgáló innováció ösztönzésével.

A Minőség – Innováció Díj pályázatban való részvétel előnyei:

 • új piaci lehetőség megnyílása
 • márkafejlesztés
 • nemzetközi innovációs hálózathoz való kapcsolódás és benchmarking

A versenyben való részvétel lelkesítő légkört teremt a pályázó szervezeten belül és innovatív gondolkodásra ösztönöz.

A pályázaton való részvétel egyszerű, a pályázati kritériumok jól átláthatóak, a nevezési díj alacsony (150-400 euró+ÁFA), illetve a mikro-vállalkozásoknak díjmentes. Pályázatáról minden pályázó kap rövid visszajelzést. A pályázatok kezelése bizalmas, csak a győztesek kerülnek közlésre. A győztesek számára ez nagy marketing értékkel bír.

A pályázatok beadási ideje

2013. szeptember 30.

Pályázati anyag

Két oldalas űrlap és legfeljebb 5 oldalas melléklet.

Pályázói kategóriák és nevezési díjak

 • kis-és középvállalkozások (150 euro+ÁFA)
 • nagyvállalatok (400 euró+ÁFA)
 • mikro-vállalkozások (nincs nevezési díj!)
 • közszféra és non-profit szervezetek (250 euró+ÁFA)
 • potenciális innovációk (a fenti kategóriákba sorolás szerinti nevezési díjjal)

Ezekben a kategóriákban az elbírálás nemzeti határkörben van. Kategóriánként egy nemzeti győztes kerül kiválasztásra. A nemzeti győztesek közül egy nyerheti el az év „Innovációk innovációja” nemzetközi díjat.

Új kategóriák tavaly óta: a felelős innovációk és potenciális felelős innovációk kategóriák. Ez utóbbi kategóriákban az elbírálás nemzetközi hatáskörben van.

A díjkiosztó gálára hagyományosan novemberben, Helsinkiben, a részvevő országok magas szintű vezetőinek, diplomatáinak jelenlétében kerül sor. Továbbá valamennyi győztes meghívást kap bemutatkozó előadás tartására a következő évben megrendezésre kerülő „Kiválóság Oázisa” nemzetközi innovációs szemináriumon.

Elvárások

A pályázatban szereplő innováció olyan tudásalapú versenyelőnyt jelent, amely társadalmilag hasznos vagy a jól-lét előmozdítását szolgálja.

Az innováció lehet:

 • új információ, kompetencia, technológia
 • új termék, technológiai megoldás vagy termelési folyamat
 • új szolgáltatás
 • új ipari formatervezés vagy márka
 • új üzleti koncepció, működési koncepció, értéklánc vagy értéklánc hálózat
 • új munkamódszer, szervezeti koncepció, menedzsment koncepció
 • közszolgáltatás új módon

A pályázatok értékelése

A pályázatok az EFQM modellből jól ismert értékelő mátrix alapján kerülnek kiértékelésre.

Nemzeti szinten minden egyes kategóriában két szakavatott bíráló értékeli a pályázatokat, egymástól függetlenül, egyénileg pontozva. Ezután konszenzusos alapon közösen választják ki a két legjobb pályázót. A pályázatokról felkért szakértői vélemény is készül. Az értékelők és a szakértő is Magyarországról van.

A nemzetközi zsűri döntését az abszolút győztesekről október-novemberben hozza meg, a bírálók értékelése és a szakértői vélemények alapján.

A pályázatok benyújtása

A pályázati anyagot az elektronikus felületen keresztül javasoljuk benyújtani: http://www.laatukeskus.fi/palvelut/2012-quality-innovation-year-competition

Lehetőség van a pályázati formanyomtatvány (doc) kitöltésére és e-mailben való megküldésére is: innovations@laatukeskus.fi Ez elsősorban a pályázat értékelését segítő kiegészítő dokumentáció csatolása esetén ajánlatos.

A legkisebb ötletet és innovációt is szívesen vesszük.

További információt az EOQ MNB titkársága ad:

tel: +36 1 212 8803 E-mail: info@eoq.hu Honlap: www.eoq.hu/inno.htm

Eseménynaptár