Go!nno – Mentor Klub

2013. április 22., 13:18
A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), a Go!nno (www.kaleidoszkop.nih.gov.hu) részeként, 2012. november 15-én indította el a „Innovatív kezdő vállalkozások mentorálása” elnevezésű programját, mellyel segíteni kívánja a fiatal, induló vállalkozások megerősödését, eredményes piaci szereplésük megalapozását.

Az önkéntes mentori rendszer kiépítésének több oka volt: egyrészt a kezdő vállalkozások gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy hiába van egy zseniális ötletük, hiába rendelkeznek egy vállalkozás elindításához szükséges tőkével, a vállalkozás életpályájának kezdeti szakaszában olyan megválaszolatlan kérdések és megvalósítási gondok merülnek fel, melyek megoldása egy tapasztalt tanácsadó nélkül szinte lehetetlennek tűnik. Szakmai pártfogó vagy tanácsadó segítségével ugyanis egy termék vagy találmány könnyebben eljuthat az ötlettől a piaci sikerig, ami nemcsak a vállalkozás, de az ország gazdasági fejlődését is elősegíti. Másrészt, a Befektetés a Jövőbe – Nemzeti Kutatás-fejlesztés és Innovációs Stratégia 2020 egyik sarkalatos célja az innovatív kis cégek helyzetbe hozása, mely magában hordozza 1000 új innovációs vállalkozás, valamint 300 új csúcstechnológiai kisvállalat, úgynevezett gazellák létrejöttét.

 

A program keretében a mentorok – akik jellemzően sikeres vállalatvezetők – vállalják, hogy minimum egy éven keresztül kapcsolatot tartanak a mentorált vállalkozóval valamint, hogy a társadalmi felelősségvállalásuk jegyében díjmentesen dolgoznak. A mentori rendszerben való részvétel így önkéntes, anyagi támogatással nem jár.

 

A programba bekerült vállalkozások növelhetik kapcsolati tőkéjüket, üzleti lehetőségekre tehetnek szert, bővíthetik eddigi ismereteiket és tapasztalataikat a vállalatvezetés és vállalatfejlesztés területén, valamint emellett a mentorklubban jogi, szabadalmi, vállalkozói kérdésekben is kaphatnak információt.

 

A programba folyamatosan lehet jelentkezni. A Nemzeti Innovációs Hivatal várja a további önkéntes mentorok és a mentorálást igénylő lelkes induló vállalkozók jelentkezését: az online jelentkezési lap a hivatal honlapján megtalálható:

http://www.nih.gov.hu/innovacios/go-nno/go-nno-portal

 

A mentorprogram elindítása óta már több mint 70-en regisztráltak mentorként vagy mentoráltként. 2013. február 14-én megrendezésre került az első Mentor Klub találkozó, ahol 16 vállalkozás és mentoraik vettek részt, ezt követően 2013. április 16-án a második Mentor Klub találkozó került megrendezésére, melyen 13 mentor-mentorált páros találkozhatott. A rendezvények keretében sor került a személyes találkozásra, a rendszer ismertetésére, valamint a mentorok és mentoráltak bemutatkozására, együttműködésük elindítására.

 

A Mentor Klub keretében a klubtagok számára a NIH előadássorozatot, gyakorlati képzéseket szervez. Az első képzés témája: Lépésről lépésre – hogyan jutunk el az ötlettől a szabadalomig?

 

A Go!nno innovációs szolgáltató portál szolgáltatásait a hivatal a visszajelzések alapján folyamatosan bővíteni kívánja. A rendszer elindításától kezdve monitorozzuk a visszajelzéseket, és alakítjuk, bővítjük a tartalmat.

Eseménynaptár