Határokon átnyúló válaszok a klímaváltozás lokális hatásaira

2012. szeptember 24., 17:27
Határokon átnyúló válaszok a klímaváltozás lokális hatásaira az Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség kezdeményezésében
A klímaváltozás globális problémaként jelentős mértékű negatív hatást gyakorol környezetünkre, helyi szinten is. A szélsőséges időjárási tényezők előfordulásának gyakorisága folyamatosan növekszik, mint pl.: esőzések, hosszantartó száraz időszakok, hőhullámok, szélviharok… stb. amelyek közvetlenül kapcsolódnak a nagy terültet érintő árvizekhez, földcsuszamlásokhoz. Ezen felül a humán egészségügyi és anyagi kockázatokkal való számolás tulajdonképpen mindennapossá válik - igaz régiónként eltérő intenzitással.

A klímaváltozás helyi hatásaira és a negatív hatások csökkentésére fókuszál a napokban újtára bocsátott Loc-Clim-Act – „Local Acting on Climate Change” vagyis „Helyi akciók a klímaváltozás hatásai ellen” határmenti együttműködési projekt, amelynek  végrehajtásában a  „Carpathian Developement Institute”/ Kárpátaljai Fejlesztési Intézet felelős (Kassa-Szlovákia) vezető partner a NORRIA – Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft , a FORZA- Ügynökség a Fenntartható Fejlődésért a Kárpátok Régióban (Uzghorod-Ukrajna) valamint Rakhiv régió közigazgatási szervével(Rakhiv-Ukrajna) működik együtt .

A határon átnyúló együttműködés 2014. augusztusáig tart. A projekt átfogó célja, hogy növelje a közszféra és a helyi véleményformálók, illetve rajtuk keresztül a lakosság információ-ellátottságát, felkészültségét és alkalmazkodó képességét a klímaváltozás hatásaival szemben, különös tekintettel a humán egészség- és tulajdonvédelemre. A projekt kelet-Szlovákiában, Magyarországon Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, valamint Ukrajnában a kárpátaljai térségben kerül megvalósításra. A megvalósítandó tevékenységek az egyes érintett földrajzi területek veszélyeztetettségét vizsgálják valamint az eltérő klímaváltozási hatásokat és a kísérleti alkalmazkodási stratégiák befogadását segítik elő a kijelölt területeken. A projekt során középpontban állnak a helyi vagy ország specifikus eszközök és kompetenciák, amelyek közvetett/közvetlen hatással bírnak a helyi közigazgatási szervek általi területi befogadó képességre.  A klímaváltozás okozta fenyegető hatásokkal kapcsolatos szemléletformálás és kapacitásnövelés szintén a projekt prioritásai között szerepel.  A nemzeti tanácsadó központok kialakítása, a nemzetközi éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást elősegítő platform létrehozása és a helyi klímaváltozásra történő reakciókat tartalmazó adatbázis megformázása is a projektfeladatok közé tartozik. A projekttel szemben támasztott végeredmények között szerepel a helyi közigazgatási szféra képviselői és vezetői egyéb, nem kormányzati szervek tagjai valamint újságírók és középiskolai tanárok számára szervezett a témával kapcsolatos képzés.  A képzésben érintettek információ közvetítő félként működnek a folyamatban annak érdekében, hogy a tudatébresztő-szemléletformáló tevékenység minél szélesebb körben terjedhessen. A kezdeményezés várt eredményei között megemlítendő még a közigazgatási szféra számára készítendő gyakorlati kézikönyv és egy felvilágosító kiadvány.

„Sürgősen fokozni kell a határon átnyúló tevékenységeket ezen a területen” nyilatkozta Ladislav Hegyi a KRI részéről.” Szlovákiában 5.6% -al csökkent a csapadék a 20. század elejéhez viszonyítva azonban az intenzív esőzéseket különböző egyéb extrém szélsőséges időjárási elemek, mint pl. hosszú távú szárazság váltják. Az éghajlatváltozási forgatókönyvek további hőmérsékletnövekedést jeleznek elő, amely szerint valószínűleg Szlovákia egész területén érezhető lesz az éves vízkiáramlás növekedése. Ellentétben az elmúlt években tapasztaltakkal a radikális hőmérsékletnövekedés egészen 2050-ig eltart. A tikkasztó hőség időtartama növekedni fog minimum három napra és ezzel egyidejűleg egyre magasabb átlaghőmérsékletet érünk el. Ukrajna hat régiója közül Kárpátalja és Ivano-Frankivska régiók az elmúlt 200 év legsúlyosabb árvize által érintett területek, ami 2008. júliusában 40.000 házat rombolt le, 30.000 hektár termőterületet árasztott el és 31 ember halálát okozta. Hasonló mértékben volt károsult terület Borsod-Abaúj-Zemplén megye, beleértve Miskolc városát a 480 embert otthonaik elhagyására kényszerítő 2010-es árvíz idején.

A LOC-CLIM-ACT projekt célja, hogy támogassa a hatékony alkalmazkodási stratégiák és gyakorlatok kialakítását a károsult területeken működő érintetti csoportok összefogásával, és ezáltal hozzájáruljon a határmenti térség fenntartható fejlődéséhez.

 

További információ: www.norria.hu

Buday-Malik Adrienn, igazgatóhelyettes, budaymalik.adrienn@eminnov.hu

Horváth Ágnes, projektmenedzser, horvath.agnes@eminnov.hu

Norria
Norria.hu

Eseménynaptár