Húszmilliárddal járul hozzá az innovációhoz a kormány 2010-ben

2010. augusztus 24., 11:08
Korábbi sajtóértesülések arról számoltak be, hogy a 2010. évi költségvetés tervezete innovációra a jogszabály szerint esedékes 25 milliárd forintos állami támogatás helyett nulla forintot javasol. A híreket cáfolva Varga István, a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter bejelentette, a kormányzat 2010-ben 20 milliárd forintot fizet be az alapba.

A válságkezelő intézkedések között mind a miniszterelnök, mind a gazdasági miniszter több ízben is hangsúlyozta az innováció kulcsszerepét, azonban a fűnyíróelv ezen a területen is érvényesült. Tavaly 25 milliárd forintot tett ki az állami hozzájárulás mértéke, vagyis a szűkre szabott költségvetés ötödével nyesi vissza a k+f támogatását.

 

A kormány eredeti tervei szerint egyetlen forint se került volna az alapba, így a Magyar Innovációs Szövetség tárgyalásokat kezdeményezett annak érdekében, hogy a jövő évi költségvetésben is szerepeljen a K+F+I támogatása. Érvelésük szerint a kormány arra tett ígéretet, hogy az innovációs járulék címén befolyt összeget megduplázza, vagyis a vállalkozások által megfizetett járulékkal megegyező összeggel az állam is beszáll az Innovációs Alap finanszírozásába.

 

A járulék évente 25-30 milliárd forintot tesz ki, így az alap évi 50-60 milliárd forintból gazdálkodik. Ez jövőre mindenképp csökken, kérdés, mennyivel. Az ötmilliárd forint mínusz az állam oldaláról már biztosra vehető, ám korántsem biztos, hogy a vállalkozások a korábbi években megszokott összegű járulékot fizetik be az alapba. Az idén legalábbis a többi adónemhez hasonlóan az innovációs járulékból származó bevételek sem érik el a tervezettet, augusztusban 2,7 milliárd forintot tett ki az alap hiánya.

Napi Gazdaság

Eseménynaptár